Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
fizica si elevii
4 avril 2009

informatica si fizica

 

T.I.C

§Cablul cu fibra optica este format dintr-un fir de material sticlos numit miez, acoperit cu un invelis numit manta. Proprietatile de difractie ale celor doua medii de sticla sunt diferite. La exterior ele sunt protejate de un invelis de protectie. Energia luminoasa se propaga in interiorul fibrei optice intr-un numar finit de configuratii.

§    Fibra optica transmite lumina pe principiul reflexiei interne totale. Razele de lumina ce ajung la suprafata de separatie dintre doua medii optic transparente cu densitati diferite sufera o refractie, schimbandu-si directia conform legii lui Snell:
n1 sin(q1)= n2 sin(q2)
unde n1 si n2 sunt indicii de refractie pentru cele doua medii.

§

Exista doua tipuri principale de mijloace care folosesc fascicole de energie luminoasa. In primul rand sunt led-urile sau diodele emitatoare de lumina atat in domeniul infrarosu cat si al energiei luminoase vizibile si in al doilea rand faimoasele lasere. Primele sunt destul de mici, robuste si s-au folosit la inceput pentru afisare (ceasuri digitale, calculatoare) pana ce cristalele lichide la-u luat locul.
    Led-ul produce un fascicul energetic destul de larg care, spre deosebire de laser, se disperseaza repede cu distanta. Din acest motiv led-ul nu se foloseste pe scara larga in interceptare, ci indeosebi in comunicatii la mica distanta pentru a rezolva, pe langa alte probleme si unele legaturi de spionaj.

curcubeu

§LASERUL (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), in traducere : amplificarea luminii prin emisia stimulata a radiatiei, este un dispozitiv de generare sau de amplificare a undelor electromagnetice din domeniul infrarosu, vizibil pe baza efectului de emisie stimulata a radiatiei. Daca emisia stimulata este datorata unei radiatii exterioare, spunem ca laserul functioneaza ca amplificator cuantic de radiatie iar daca emisia stimulata este declansata de primii fotoni emisi din cavitatea rezonanta a laserului este un genrator cuantic.
 

§ Laserul este format dintr-un mediu activ (exemplu cristalul de rubin), o cavitate rezonanta si o lampa de pompare care, in fond, este un tub cu descarcari in gaze. Aceasta din urma realizeaza o excitare a atomilor, moleculelor si ionilor mediului activ prin iradiere cu radiatii de o anumita lungime de unda. Emisia cuantica de lumina are loc in urma tranzitiilor secundare ale atomilor substantei active folosite, produse prin rezonanta de catre radiatia secundara. In functie de mediul activ folosit, exista laseri cu solid, cu semiconductori si cu gaz (neon, dioxid de carbon, azot si heliu), acesta din urma aflat intr-un tub de descarcare. Cu dioxidul de carbon s-au obtinut cele mai mari puteri in impulsuri (10KW).
       

       Majoritatea procedeelor de interconectare optica a componentelor unui sistem de calcul electronic face apel la laseri si la detectoare cu semiconductori

§  Lectiile AEL

Realizat de profesor

Voiasciuc Adriana

Grup Scolar” Dimitrie Negreanu “Botosani 


Publicité
Publicité
Commentaires
A
blogul dvs mi se pare extrem de interesant si captivant<br /> ma ajuta sa inteleg altfel fizica si sa nu mai intreb de ce atata fizica
Publicité
Derniers commentaires
Newsletter
fizica si elevii
Catégories
Publicité